» » » » Nowa Jadłonomia
Nowa Jadłonomia

Nowa Jadłonomia

Wydawca: Marginesy
Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie – w przepisach z kuchni całego świata. Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i boczniaków? Turecka zupa soczewicowa? Mizeria po koreańsku?…
zobacz cały opis
sprawdź dostępność w księgarniach

Cena: 66,40 zł

Cena katalogowa: 69,90 zł

Oszczędzasz: 5%

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 48 godzin

Kod EAN: 9788365586971

Autor: Dymek Marta

Dostawa za 0 zł MOŻLIWOŚCI ODBIORU KSIĄŻEK ZA DARMO W JEDNEJ Z NASZYCH KSIĘGARŃ
  • Szczegółowy opis
  • Szczegółowe dane
  • Dostępność w księgarniach
  • Recenzje książki (0)
Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie – w przepisach z kuchni całego świata. Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i boczniaków? Turecka zupa soczewicowa? Mizeria po koreańsku? To tylko kilka dań na zebranie sił przed wielką, roślinną podróżą! Aby kulinarnie podróżować, nie trzeba kupować egzotycznych produktów. Niepotrzebne są też wymyślne sprzęty ani rekwizyty. Wystarczy udać się na najbliższy bazar lub do warzywniaka i kupić polskie warzywa, a następnie skorzystać z niepospolitych przypraw oraz podpatrzonych w innych kuchniach technik. Nagle okaże się, że warzywa znane od dzieciństwa mogą codziennie pysznie zaskakiwać. Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu – jest wszędzie. Dlatego Marta Dymek, pracując nad nową książką, szukała roślinnych inspiracji w wielu zakątkach świata i odwiedziła ponad 50 krajów. Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, ucierała pasty curry w Indiach, przemierzyła całe Bałkany, wygrzewała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii. W końcu roślinne potrawy można spotkać pod każdą szerokością geograficzną, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko się wie, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku nieskończenie rozwija kulinarną wyobraźnię. Podróże przez stragany całego świata przypominają, że nawet nielubiane dotąd składniki mogą być przepyszne, jeśli tylko da się im szansę i przyprawi inaczej niż zwykle. Marta Dymek to autorka kultowego roślinnego bloga Jadłonomia i książki pod tym samym tytułem, która doczekała się kilkunastu dodruków. Od sześciu lat prowadzi stronę z roślinnymi przepisami, która każdego miesiąca zalicza ponad milion odsłon. Współpracuje z najciekawszymi polskimi magazynami kulinarnymi oraz prowadzi autorski program kulinarny na kanale Kuchnia+ Zielona Rewolucja Marty Dymek. Uwielbia pieczone bakłażany, nie zawsze ma cierpliwość do ucierania pasty curry i wciąż tak samo cieszy ją każda kolejna osoba przekonana do tego, że kuchnia roślinna jest niewyczerpanym źródłem inspiracji.

Wybierz miasto:

  • E-mail:
  • Telefon
  • Godziny działania sklepu

  • E-mail:
  • Telefon
  • Godziny działania sklepu

  • E-mail:
  • Telefon
  • Godziny działania sklepu

UWAGA
  • 1. Dostępność tytułu może ulec zmianie. Przed udaniem się do księgarni zachęcamy do kontaktu z wybranym punktem odbioru.
  • 2. Ceny widoczne na stronie mogą się różnić od cen w księgarni.
AutorDymek Marta
WydawnictwoMarginesy
Rok wydania2017
Liczba stron288
Wymiary22.0x28.0cm
ISBN978-83-65586-97-1

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Napisz recenzję
Inne tytuły z kategorii

Zdrowa woda Eliksir młodości i piękna

  • Wydawca: Znak
  • Dostępność: Aktualnie niedostępny (sprawdź dostępność w księgarniach)
Najprostsza metoda na naturalne piękno prosto z Paryża. Bez miksera, bez wyciskarki do soków i bez wysiłku zrobisz zdrowy i smaczny napój, który nawodni i oczyści twój organizm. Wystarczy tylko ok. 15 minut, woda, lód, kilka ulubionych owoców, warzyw…
26,61 zł
TANIEJ O 3,29 zł
dodaj do schowka

Nie t(ł)ucz się dietami

Nie t(ł)ucz się dietami. Jak wyrwać się z błędnego koła odchudzania? Osobisty przewodnik, który pozwoli ci schudnąć raz na zawsze. Kolejna dieta, kontrola, frustracja, głód, wyrzeczenia, unikanie ulubionych potraw i spotkań towarzyskich. Wszystko po…
35,05 zł
TANIEJ O 1,85 zł
szt. Do koszykadodaj do schowka

Nalewki i wina domowe

  • Wydawca: Publicat
  • Dostępność: Aktualnie niedostępny (sprawdź dostępność w księgarniach)
Dzięki tej książce przygotujesz dla rodziny, znajomych i przyjaciół najprzedniejsze nalewki, likiery i wina. Ponad 100 przepisów i porad - doskonała pomoc w kuchni; z łatwością dopasujesz napoje do odpowiedniej potrawy, przyjęcia czy pory roku. Piękne…
21,41 zł
TANIEJ O 3,49 zł
dodaj do schowka

Moja kuchnia wege

  • Wydawca: Buchmann
  • Dostępność: Dostępny
Ponad 100 znakomitych smacznie podanych przepisów na zupy, pizze, tarty i risotta We Wprowadzeniu dowiemy się, jakie warzywa są niezbędne w kuchni wegetarianina, by jego dieta była pełnowartościowa, po czym poddaje pomysły, co najlepiej przygotować.…
42,49 zł
TANIEJ O 7,50 zł
szt. Do koszykadodaj do schowka

Łódzka kuchnia czterech kultur The Lodz Cuisine of Four Cultures

Dziedzictwo Łodzi czterech kultur to nie tylko okazałe fabryczne budynki i piękna architektura miejskich kamienic, ale także coś, z czym stykamy się na co dzień – łódzka kuchnia. Choć nawet przez mieszkańców ziemi obiecanej kojarzona jest jedynie z kilkoma…
37,90 zł
TANIEJ O 2,00 zł
szt. Do koszykadodaj do schowka